ISTORICUL PAROHIEI SMÂRDAN

Istorie Martie 30, 2014

            Parohia Smârdan este una dintre parohiile Protopopiatului Darabani, având hramul de Rusalii, atât “Pogorârea Sfântului Duh” cât și “Sfânta Treime”. Satul Smârdan este situat în comuna Suharău, la o distanță de 5 kilometri la est de reședința comunei, 2 kilometri la nord de localitatea Dragalina, 2 kilometri la sud de satul Lișna și 4 kilometri vest de satul Izvoare. Smârdanul, este unul din satele întemeiate în baza Legii Rurale din 1864, prin împroprietărirea însurățeilor, din anul 1891, pe moșia Suharău. În anul 1895, a luat ființă satul Canada, care ulterior, în 1896 este menționat oficial, purtând această denumire până în anul 1908, când acest sat se va numi definitiv, Smârdan, în amintirea unei localități din sudul Dunării, unde armata română se acoperă de glorie în Războiul pentru Independență, din 1877-1878. Chiar și în prezent, locuitorii Smârdanului și nu numai, evocă denumirea de “Canada”. 

             În anul 1912, satul Smârdan din comuna Suharău, avea 196 de case locuite și 11 nelocuite, 212 familii compuse din 900 de locuitori, din care 470 bărbați iar restul, femei și copii. În prezent, după aproape 100 de ani, parohia Smârdan, are 120 de familii și 80 de persoane singure, aproximativ 180 de case. Satul Canada (Smârdan), este menționat în anul 1930, în parohia Lișna, aceeași comună Suharău, fără biserică. În anul 1930, începe construcția bisericii din satul Smârdan cu hramul “Pogorârea Sfântului Duh”, la inițiativa preotului Xenofon Urzică, slujitor mai târziu la parohia Dumeni, biserică în care a slujit ca prim preot paroh, preotul Eugen Lungu. În anul 1993, preotul de atunci Eugen Lungu, face demersuri pentru sfințirea unui loc de biserică, lucru care se și realizează în același an, alături fiind cântărețul Petru Parasca, și sătenii Smârdanului. În anul 1983, odată cu pensionarea preotului Eugen Lungu, vine preot paroh, Pc. Pr. Argatu Ioan (în prezent, slujitor la Catedrala “Pogorârea Sfântului Duh” din orașul Fălticeni), care a slujit aproximativ 3 ani la Smârdan și Dragalina, întrucât aceste două parohii au fost unite până în anul 2004. A dorit să cumpere o casa pe care să o transforme în casă parohială, a amenajat curtea bisericii, a plantat copaci și foarte important este că a sădit în sufletele creștinilor credință neînfruntată, dragoste nefățarnică și nădejde aleasă. În anul 1995, vine la Smârdan ca preot paroh, Andrieșescu Doru Gheorghe, care continuă construcția bisericii noi (începută de preotul Eugen Lungu), lucru care se și realizează prin strădania Pc. Sale (ridică biserica, o acoperă, o tencuiește interior și exterior, înfrumusețează fațada bisericii). La parohia Smârdan, au slujit mai mulți preoți suplinitori, printre care s-a evidențiat Pc.Pr. Pădurariu Marius Dumitru (în prezent slujitor la parohia “Adormirea Maicii Domnului” din Dragalina, comuna Cristinești), prin întocmirea unui proiect pentru casa praznicală, mortuară și clopotniță, prin adunarea unor materiale (fier, bca) și prin zidirea unei sobe în biserică.

            Din anul 2005, luna noiembrie, la parohia Smârdan, prin decizia P.F Părinte Patriarh Daniel al Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, vine prin transfer de la parohia “Pogorârea Sfântului Duh”, Sinăuți, comuna Mihăileni, Pc. Pr. Grigore Andrei Silviu. Activitatea s-a intensificat mult atât administrativ-gospodăresc cât și prin program liturgic, dar și prin activitate social-filantropică. Încă de la început, în mai 2006, s-a împrejmuit curtea bisericii cu gard (fațada bisericii cu gard de beton iar celelalte laturi cu gard de lemn). În anul 2007, s-a montat o catapeteasmă nouă, sculptată în lemn de stejar, străni, iconostase, două scaune arhierești, crucea răstignirii, s-a împodobit sfântul altar și biserica cu toate obiectele bisericești necesare pentru cult (sfinte vase, evanghelie, 2 chivote, 7 cruci de binecuvântare, 4 rânduri de acoperăminte brodate-albe, roșii, negre și albastre atât pentru sfântul altar, cât și pentru biserică, 2 cădelnițe, 7 rânduri de veșminte etc). Tot în anul 2007, s-a început construcția unui complex parohial (casa parohială și casa praznicală), finalizat ulterior în anul 2009.

            În anul 2008, au început lucrările de pictură, tehnică tempera, fiind pictate Altarul, Pronaosul și cafasul, continuându-se în prezent pictura în naos. Din anul 2010, au început lucrările la o troiță în curtea bisericii, la o fântână și un foișor împrejmuitor acesteia fiind finalizate în același an. În luna octombrie, același an, s-au început lucrările la o clopotniță, care în prezent este finalizată. Tot în anul curent, am început construcția unei biblioteci și a unei camere mortuare, în acest moment fiind finalizate.

            Printre frumoasele activități organizate în parohie atât cu copiii, cât și cu enoriașii, menționăm Ziua Școlii “Sf. Ap. Andrei”, Smârdan, Ziua eroilor, Proiecte educaționale “Hristos împărtășit copiilor” și “Alege școala”, cateheze și vizionarea unor filme și documentare religioase, Ziua copilului, Ziua familiei, Ziua migranților, precum și Ziua bisericii și Hramul satului de sărbătoarea “Sfintei Treimi”. Acesta este organizat prin săvârșirea Utreniei, Acatistului și Sfintei Liturghii de către un sobor de 12 preoți (Pc.Pr. Muha Constantin-Director al Seminarului din Dorohoi, preoți care au slujit la Smârdan, preoți care sunt fii ai satului, precum și alți preoți, răspunsurile la strană sunt date în fiecare an de corul Seminarului Teologic “SF. IOAN IACOB”-Dorohoi, iar Preacuviosul Părinte Arhimandrit Teofil Timișag, starețul mănăstirii Gorovei, ne sprijină lucrarea cu aducerea în ziua hramului a Raclei cu moaștele a opt Sfinți. Programul pentru Ziua bisericii este urmat de o agapă frățească unde sunt invitați atât preoții care slujesc cât și oficialități locale, ctitori și donatori ai parohiei.

            În prezent, se lucrează la formare unui cor al parohiei și chiar la un buletin parohial. Printre evenimentele parohiei se numără vizita I.P.S. Dr. Teofan, Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, în data de 21 septembrie 2009, cu prilejul Conferinței preotești de toamnă, care a fost găzduită de parohia noastră, dar și celelalte vizite pe care P.S Calinic Botoșăneanul le face în parohia noastră, pentru că tot ceea ce dorim să realizăm să fie făcut cu binecuvântare. Parohia păstrează o legătură frumoasă și o colaborare reușită atât cu școala cât și cu Primăria.

            Printre punctele forte amintim că parohia noastră pregătește în fiecare an atât baieți cât și fete pentru admiterea la Seminar, care reușesc să ajungă elevi ai acestei școli teologice din Dorohoi.

            Rugăm pe Milostivul Dumnezeu să ne ajute în lucrarea mântuirii. AMIN!